How to control your eating habit during ramdhan?



Assalamualaikum. 

just a couple of days before ramadhan al-mubarak. so, as a personal wellness coach, i've to serve u guys with a suitable menu plan. here is the most suitable place, since my customers are quite bz with their own stuffs. i don't want to disturb them everyday with my calls asking  for the same thing.

ok.here is the menu plan. hope u guys can manage yourselves well. 
ingat.shake bukan tuhan. it is in fact a RESCUE 911 ^^

anda diberi 2 menu plan. *khas untuk lose weight program sahaja ^_^*


1st : ber-SHAKE TWICE A DAY (recommended)

Sahur
400ml plain water
400ml tea mix
250-400ml plain water + 2scoops of shake 

Berbuka puasa

a.(immediate after azan maghrib)
7 biji kurma
400ml plain water
400ml tea mix
250-400ml plain water + 2scps of shake

b.(after terawikh)
a normal-controlled breakfasting meal 
plain water (as required. habiskan b4 tido)

2nd: ber-SHAKE once (utk yang rasa nak jimat je)

Sahur
2 liters of plain water
a light sahur meals. 

Berbuka sahaja

a. (immediate after azan maghrib)
7 biji kurma
400ml plain water
400ml tea mix
250-400ml plain water + 2scps of shake

b. (after terawikh)
a normal-controlled breakfasting meal 
plain water. (as equired. habiskan b4 tido)

supposedly, berat kite akan berkurang mase ramadhan. jangan terbalik sudah. ^^

explanations:

1. anda perlu menghabiskan the remaining plain water as required by your body.

*20kg = 1 liter air.
kalau berat 60kg:
60/20 = 3 liter air. 

*lose weight program, perlu gadakan air yang diperlukan
so, 3liter x 2 = 6 liter air satu hari

*habiskan dalam mase 1 hari. bahagi2 kan ikut kemampuan.
eg: 2 liter sahur..2 liter after berbuka..2 liter after terawikh samai sebelum tido..
total = 6liters.

2. 400ml of tea mix tu included dalam pengiraan air yang badan perlukan. 6liter boleh la tolak 400ml tea mix tu. tapi 250-400ml plain water untuk shake is not included oke.

3. kalau tak amik tea mix,anda perlulah tambah jumlah air yang badan anda perlukan.

4. yang paling penting, ambil shake after berbuka itu wajib. 
rasional: masa puasa, perut anda akan kosong selama berbelas2 jam. jadi, perut anda akan dipenuhi asid. jika anda terus ambil makanan berat, perut anda akan mengeluarkan lebih banyak asid. so, tak elok macam ni. sebab tu anda pelu heal kan perut anda dengan air dahulu. kurma itu pasti. kemudian diikuti dengan shake, utk beri tenaga dan nutrisi2 yang diperlukan oleh badan anda yang kosong tu. faham kan? 

5. rasional ambil makanan lepas terawikh: bila korang dah minum mase berbuka, korang akan rasa kenyang skit dengan shake. so nafsu gelojoh utk makan akan berkurang. jadi, dapatlah elak drpd berat bertambah mase ramadhan.hehehe. aku dah test ni mase qada' puasa. janagan korang tak rasa macam yg aku rasa ni.haha

5. tolong elakkan makanan berminyak. kurangkan nafsu makan.i know it's hard, but it is a must.muwahaha. owh.aku dapat bayangkan mertabak, kuih muih, air manis atas meja makan. sabar oke.^^

6. kalau korang tak amik shake pun, boleh cuba jugak cara kat atas ni. one for all, all for one. :)

p/s: kalau kurang mengerti, sila tanye inazarina oke. ^^ 
p/s p/s: J-Mat turun 5kg dalam 2 minggu je oke. rasa tercabar tak? yeah! anda pun boleh!!go go go~


Best of luck
trust yourselves!
from inazarina
^_^


Encik breakfast penentu berat badan anda!



Assalamualaikum


Tajuk yang mungkin tipikal untuk sesetengah daripada kita. semua tahu, tapi suka buat2 tak tahu. main belasah je sarapan pape. most orang melayu, ade 2 jenis type. ni yang paling common la. first, sarapan denagn nasi lemak dan asi goreng, air teh dan bla2~ or second, tak sarapan langsung!! yes. aku pun macam tu. janji sedap.hehe. so, hari ni jom kite ambil tahu semula, tentang kepentingan ber-breakfast. (kawan aku kata aku salah pilih kos)


1st: Carb-based breakfast


Jenis yang pertama ni berlaku bila kite makan makanan yang mendatangkan karbohidrat di pagi buta. contoh senang: toast yang semua suka tu, white bread pun, cereal pun tau! yang banyak gula tu. kalu kat rumah aku suka kowt roti letak planta, pastu tabur gula.marveleess!! oke. walaupun ianya sedap, tapi tak elok sebenarnya untuk kesihatan kite. pagi2 dah penuhkan gula dalma badan.


TAHUKAH ANDA??!! eceh3..
a simple-carb di awal pagi akan meningkatkan kadar gula dalam darah kite?? bila kadar gula / glucose dalam darah kie meningkat secara mendadak, ia akan menggalakkan pe-rembesan insulin yang tinggi




Fakta: insulin ialah satu jenis hormon yang berfungsi untuk menstabilkan kepekatan gula dalam darah


Rembesan insulin dengan kadar yang tinggi tu akan me-remove gula daripada darah tadi dan yang lebih2 tu akan ditukar menjadi fat or LEMAK! Kesan daripada insulin me-remove sugar dlm darah tadi akan menyebabkan kadar gula dalam darah mula menurun dan kite akan jadi cepat haus, cepat lapar. yep. dahagakan carb!! 


Proses ni akan berterusan 2-3 kali sehari tau dalam badan. so, no wonder lah kite asek rasa nak makan je~ inilah antara penyebabnya. In the end, kite lah bakal penghidap diabetes, high blood pressure dan extra and extass-extrasss-extraaasss weight.


nota tambahan: my coach kata, bila perut kita kosong, perut kia akan dipenuhi asid. apabila ia diisi dengan makanan berat secara tiba-tiba, lagi baaannyyaakkk asid akan keluar. ini berita yang tidak baik utk habit kite~


2nd: Skipping breakfast


bila kita skip breakfast, gula dalam darah akan menurun dan jatuh di bawah paras normal. ce tengok gambar ni~







akibatnya, badan kita akan jadi lemah, kurang tenaga. jadi, untuk melawan situasi ni, badan kita akan gelabah tau. mane nak dapat tenaga nie??? bayangkan lah macam mane sel dalam badan ni gelabah okeh.haha


so once again, our body will revert to simple-carb tadi untuk mendapatkan gula dalam darah denan cepat, untuk atasi kepenatan, kelaparan dan kelemahan tenaga kita. maka, proses tadi yang macam kat atas tadi akan berulang sekali lagi. 


simple carbohydrates --> high level of blood sugar --> substantial emission of insulin removes the sugar from blood --> level of sugar in blood decreases --> lapar dan dahagakan carbohydrates!! 


as i've mentioned earlier, this process repeats 2-3 times a day~penatkan? lame2, penyakit2 yang disebutkan kat atas tadi pun akan berlaku pada yang tak bersarapan. same macam yang bersarapan secara tidak sihat.


but not to worry, we got another solution for u guys~


3rd: Balanced protein-based breakfast


oh.ape tu? 


oke. ini lah satu jenis sarapan yang dapat membekalkan semua jenis nutrisi pada badan kite dan tenaga TANPA meningkatkan kadar gula dalam darah. so insulin pun takkan keluar memancut2 daripada pancreas diawal pagi. perut pun tidak akan bergantung kepada carb subuh2 adam. maka, dapatlah kita mengawal rasa lapar kite yang mengganas je selama ni.




so kengkawan, cuba lah cari sarapan2 yang boleh membekalkan nutrien2 yang seimbang untuk badan kite. tak banyak gula. ye. sarapan yang sihat. 


macam biasa, mula2 minum air bila bangun tido. beribu kali dah cakap yang ni. ni kan sunnah nabi. macam tadi coach aku dah cakap, bila perut kosong, perut akan penuh asid. bangun tido pn perut kosong kan? so yes, perut penuh sangat dengan asid mase tu. jadi, minumlah air pagi2 sebelum masukkan makanan lain, oke~


lepas minum2 tu, tibalah masanya untuk kite ber-SHAKE party seorang diri di rumah sendiri. 


SHAKE bukan produk untuk kurus ye. SHAKE bukan TUHAN!! it is just a supplement to enhance your health. orang kurus, orang normal, orang gemuk, orang mengandung, semua boleh. bayangkan shake ni macam milo atau horlick atau kopi atau teh yang anda minum selalu. cuma kalori rendah tapi membekalkan nutrisi yang tinggi. dalam 400 kalori je utk 100g. kite ambil 25g shake j eutk satu hidangan. see. sikit kan? :)


SHAKE sedap! esp trop fruit. tak tipu!




tak dinafikan, tanpa shake pun kite boleh jadi sehat. tapi bagaimana? mungkin anda boleh cari makanan yang cukup kandungan proteinnye.. plus vitamin plus carb plus fat plus sugar dan etc2, dengan kadar yang betul2 diperlukan badan. yes. anda hebat jika berjaya dengan cepat. ^^

doa saya untuk anda hari ni: 
semoga kite sihat luar dan dalam dan bahagia sentiasa.
dan mula kan mengubah sarapan anda, maka semua yang lain akan berubah! insyaAllah.
^_^



p/s: today is inazarina's birthday.happy! ^^

Tips turunkan berat badan



Assalamualaikum
alhamdulillah. Semua komitmen terhadap mooting dah berakhir. So boleh la aku fokus sikit dekat kerja2 amal menurunkan berat badan orang. Since aku agak sukar nak pergi training bila kat rumah, so aku banyak buat research sendiri je. compare and contrast dengan coach2 aku ajar kat sana. Selain tu, boleh jugak sharing dengan anak didik aku dan orang lain, tak kesah la guna produk atau tak. ilmu untuk semua.:)                                                                       
*well, aku berdebar menanti "pengurusan" mereka. tabah tau korang!! dun give up!!~hee


Oke. straight away untuk tips menurunkan berat badan anda dengan "selamat"~


Tips 1: Kurangkan kadar pengambilan kalori


Kalau orang nak kurus je, tak kira lah obese ke, overweight ke, nasihat pertama, mesti sebut pasal kalori nie. well, jahat ke ncik kalori ni??


Sebenarnya TAK! langsung TAK! Beliau sangat baik dan mulia yea. Incik kalori ni akan membantu membekalkan tenaga kepada badan kite. Kalau badan kite ni zero kalori, how on earth we'll gonna live, dude? can u ever imagine?? so, kita memang memrlukan kalori dalam badan. cuma nye, kite tak tahu berapa banyak kalori yang bdan kite perlukan. betul tak?


Incik kalori ni boleh la diibaratkan seperti gunting dalam lipatan (?) yep. if kita ambil lebih2, lebih daripada yang diperlukan, ia akan mebunuh~dushh2.. 


Fakta: in general, seorang lelaki dewasa memrlukan dalam 2500 kalori setiap hari. si gadis jelita dan rupawan i.e. wanita dewasa pula hanya memerlukan dalam 1500 sahaja. 


What would happen kalau kite ambil TERlebih kalori daripada yg diperlukan? yes. kalori yang lebih akan bertukar menjadi LEMAK!!
sebagai contoh: seorang wanita TERambil 2000 kalori sehari. maknenye, dah TERlebih 500 kalori. in theory, 500 kalori akan membentuk 1kg berat badan. itu kalu sehari. bayangkan setiap hari TERlebih kalori. berapa agak2 berat badan kite dalam semingu je.sebulan??? renung2kan~


Tips 2: Banyakkan minum air


Oke. untuk yang nie, aku rasa dah terangkan kat entry lepas. berapa air diperlukan? bace lah sindirik kat sini :)


Tapi aku takde la cerita secara direct, kenapa air dapat kurangkan berat badan? di mana logik nya? apa kaitannya? tak jadi gemok air ke? 


Oh tidak2. jangan risau oke. biar aku mula dengan satu kajian yang aku baru je baca tadi. kajian ni mereka lakukan ke atas 14 orang individu, 7 lelaki, 7 perempuan. each of them were given 0.5 l air. (dalam 500ml air putih) 


After about 10 minutes, the results started to emerge. mereka mengalami 30% peningkatan masimum kadar metabolisme selepas 30-40 minit. hebat kan? macam yang kita semua tahu, metabolisme yang tinggi dapat meningkatkan kadar pembakaran lemak. in other words, ia membantu proses penurunan kalori yang TERlebih2 tu. 


selain tu, air jugak dapat membantu melancarkan sistem kumbahan badan kita ni. atau lebih molek kita panggil penyahtoksin/ detoksifikasi. bila badan kita dah buang ape2 yang tak perlu tu, badan kita tentula lebih sihat. ringan je.. betul tak?  sembelit2 pun konfem hilang! pengaliran darah pun lebih lancar. tade sakit2 kepala lagi. :)


Tips 3: Mind setting


Mind setting sangat penting dalam semua benda kita nak buat. kalau nak berjaya, kene selalu positif. jangan stress2 pulak nak kurus. bila lambat kurus, tertekan. pastu, mula lah nak makan banyak pulak. set kan goal anda. berapa anda wish nak kurus dalam seminggu? sebulan? tapi aim tu biar lah logik. ingat tau, diet seimbang mesti lah logik. kalau tak, takut bertambah penyakit pulak. contoh, tak makan sebulan. gile!! 


so, plus2 semua nie, insyaAllah badan kita akan semakin sihat tanpa lebihan lemak. kerana, lemak kan kawan baik penyakit. musuh ketat badan yang sihat. jadi, mari lah sama2 kita cuba amalkan.  jangan lupa, serahkan semua nya pada Allah~insyaAllah dipermudahkan :)




semoga berjaya~


^_^
ina zarina










   

18 July 2011



Assalamualaikum


Seminggu dua ni agak bizi. tapi seminggu ni memang sangat lah bizi. biasalah mooting. aku amek part arbitration. boleh tahan lah. cuma risau takut salah research part jurisdiction. kalau betul flow pertama, maka yang seterusnya pun mesti la smooth. pray for us ok. 


bayangkan, kitorang pernah SEKALI je pegi training dengan our trainer kat KL tu. trainer ni dah decide bleh tolong kitorang untuk deliver speech, but not substance. oke. kitorang a bit cuak di sini. 


since beliau "not in the field", so it's fine lah. sebagai satu team, ape lagi yang kita boleh buat. just keep researching and praying je lah. bile habis research, nak tunjuk kat lecturer lah pulak. yela. mane la tau sesat pulak di tengah jalan. but unfortunantely, lecturer di sini semua lebih bizi. bizi ape? nth. tapi memang diorang bizi. mcm sir afifi, dah nak set appointment da hari tu. tp tibe2 dia kene g pahang tengok dak LI~ T_T madam haliza pun sama. madam roxi pun sama. semua pun sama. mereka ade di sini. tapi mereka ade reseacrh sendiri dan mcm2 lagi lah. nak tolong tapi bizi. kesian kan mereka?? kami pun kasihan kan?? (baik korang buat muka sedih baca entry aku nie! yes.PAKSAAN!!haha)


tapi alhamdulillah la, jumaat lepas DR syahirah ade datang tolong2. tapi aku la pulak xd. balik rumah. 


Hari ini, sudah isnin, lagi 4 hari sebelum that competition. tibe2 kene tukar mooter pulak. sebab mooter aku tu jatuh sakit.dush2~pity jugak kat the other mooter kene deliver 2 sides. 
May Allah bless u both :)


korang semua doa kan kitorang yea..huhu


lepas tu kan..lepas tu kan..(ina da nak mula dah..)
kene marah. tak faham kan?huhu. aku pun tak faham. oke yang ni tade kaitan sangat la dengan moting. tapi jmpe dia dan kene marah mase sesi discussion mooting jugak la. 


bila aku bagi cadangan je, tanak terima. nak angkat suara pulak. :'(
bila aku bangkang untuk tahu kebenaran argument pun da kene marah :'(
sebab aku minum shake 1 scoop je pun kene marah lagi :'(
semua benda aku buat nak marah
tak faham lah kenapa aku kene marah
EEEIIIII~
bila dia sakit, aku masakkan bakso untuk dia, tade pulak nak marah. ggrrrr~
sedih + touching + tiada ayer mata :'( 
*geli*
















hahhahahaa
p/s: aku dah set auto post entry blog kat fb lah pulak.  




 ^_^
ina zarina







My menu plan..



Assalamualaikum


Semalam saye di basuh semula oleh coach-coach saye untuk mengubah cara pemakanan saye. huahaha. dah terinfluence dengan cara mama. so ikut yang tu je. rupanya, lain orang, lain caranya =)


BREAKFAST
1. 250 ml plain water + 1 scoop of F1
2. Healthy breakfast 
3. 500ml of plain water


LUNCH
1. 250 ml plain water + 1 scoop of F1
2. Normal lunch 
3. 500ml of plain water


DINNER
1. Normal dinner
2. 500ml of plain water

untuk gain weight macam aku, kene banyak amek lauk2. dan nasi tentulah. tapi lauk mesti banyak. (oke yang ni aku tak gemarrrrr~gggggrrr) lauk aku mestilah terdiri daripada protein2 macam telur, ikan dan lain-lain. lebih protein dan sedikit karbohidrat padahal aku kan kurang berat badan. kenapa? oke nanti aku explain. keadaan orang kurang berat ni sedikt complicated berbanding yang overwight.hehe



plain water aku pulak kalau korang tengok kat atas, dalam 1500 ml (1.5 liter) sehari. actually tu kurang tu. aku kene minum more than that. 


Fakta: setiap 20-25 kilogram badan kita memerlukan 1 liter air.


Berat badan aku sekarang 44kg, maknenye badan aku memerlukan air lebih kurang 2 liter sehari. Kalau berat 100kg, maknenye kite memerlukan 4 liter air sehari or 4000ml sehari.


well, i tak suka minum air. main reason is simple. aku malas nak pergi dapr minum air.haha
tapi kene suka sebab air sangat penting. 




another Fakta: badan kita akan kehilangan sekurang-kurangnya 1.7 liter air sehari melalui proses pernafasan dan kumbahan sahaja. (cuba bayangkan kalau kite minum 1 liter air je? ape yang tinggal agak-agak ek?)  


ni basic je aku cerita. semua orang mesti tahu fungsi air:
- Air menstabilkan suhu badan
- Air mengangkut nutrien dan oksigen ke dalam sel
- Air melembabkan udara dalam paru-paru
- Air meningkatkan kadar metabolisma
- Air melindungi organ-organ
- Air membantu organ-organ untuk menyerap nutrien dengan baik
- Air melindungi dan melembabkan rawan
- Air juga mengangkut bahan kumbahan keluar
dan bla..bla..bla...banyak sangat2~


oh. yang ni aku baru jugak tahu. yela. aku bekas budak science yang tak suka benda2 ni dulu. hihi
- Otot manusia memrlukan 75% air
- Tulang memerlukan 22% air
- Darah memerlukan 83% air


so air bukan lah kehendak. tetapi keperluan. nak tanak, kene lah jugak minum plain water..wuwuwuuw~ but please-please-please..minum lah air secara bijak. jangan sumbat bergelen2 air satu mase sudah. pecah perut tu nanti. meletop. p0m!! haha.


p/s: untuk those yang nak turunkan berat badan, air jugak boleh mengurangkan lapar perut anda tu. secara tak langsung, anda akan mengurangkan pengambilan kalori yang berlebihan. betul tak?? cubalah :)

^_^
ina zarina



Misi Herbalife kini bermula

Assalamualaikum everybody


Soalan pertama, kenapa tibe2 hebalife. nak ikut si dia kah??
TAK. tapi sebab ni!!~ errgghh (kan dah cakap my mom yang introduce kat i dolu2)


oke. yesterday was my first day with Herbalife, after stopped using it for almost 2-3 months. Since today is my second day, no changes happen..yet~ yela. setakat satu hari, takkan tibe-tibe ade perubahan. itu tipu namanye.


Yesterday was a tiring day for me. pergi STS untuk newbie herbalife. lepa tu pergi melaka pulak hantar produk kat customer. fuuhh..


oh. about the STS..I thought it would be a boring session. ceramah bagai. but I was wrong. it was a sharing session. kat sane aku tengok sendiri testimoni yang sangat hebat. mulut aku macam, WHAT!! tak percaya sambil ternganga besar2.haha.


mane tak nye. bayangkan, ade sorang budak perempuan tu. baya2 aku macamtu. but very the ayu. lembut je cakap. and you know what. setiap kali dia buang air besar, dia akan pengsan dalam toilet. toilet rumah dia banyak kali kene tukar tombol pintu dalam usaha untuk menyelamatkan si gadis terbabit. gile tak! kritikal kot macam tu. aku pun terfikir lah mase tu. mesti malu kan masa orang nak keluarkan dia dari toilet. ;P  


so i was amaze by the result. after consuming Herbalife, she got her life back. best kan? congratez to dia lah kan.hehe. itu salah satu testimoni yang hebat pada aku. bukan sekadar berat badan, tapi dalaman jugak. dan kalau pergi sane, mcm2 cerita yang kite boleh dengar. cerita+semangat. u yang best tu. 


lagi satu aku tgk, orang2 herbalife ni macam hepi semacam tau. dirang sangat fun involve dengan herbalife. sangat ikhlas. sedangkan orang luar asek mengutuk herbalife je aku tengok . eh. bukan kawan2 ak. tapi aku ade buat research before i get into this herbalife thingy~hee.


dua faktor yang aku boleh nilai secara jujur:
1. they are not promoting Herbalife for money per se. (aku kan bekas promoter Gintell. so biasa tengok muka orang menipu ;p)
2. diorang sangat concern tentang kesihatan diri, family dan kawan2. (sediit pelik tapi tu la korang akan tengok. so kalau tak reti concern, baik jauhkan diri dari mereka.hee)


no wonder lah mereka memegang prinsip yang same. SERIOUS PRODUCT FOR SERIOUS PEOPLE. 


macam2 jenis orang tak serious ni.
1. ejek- mengejek. (type ni mana2 bisnes boleh jumpe. unless u datang daripada family businessman, mungkin jarang jumpe lah golongan macam ni)
2. percaya dan beli produk. 


oh yes. yang membeli pun boleh jadi tak serios. bila mane tau? bila dia tak ikut aturan dan jadual pemakanan yang ditetapkan. contohnye, beli hari ni, esok makan, lusa tak makan, bulan depan baru makan.suka2 hati dia je. pada orang herbalife, ini membazir namanya. membazir duit customer sebab beli tapi tak guna. bila tak guna, mane nak datang resultnya. 


dan of course, membazir masa dan air liur distributor.What i can see so far, distributors want to see your result. a testimony. not your money. ingat seronok ke jual barang mahal lepas tu kene bambu dengan customer sebab xd result. tp masalah berlaku bila kia sendiri yang tak ikut cara makan.kan? hehe.


dalam herbalife, semua orang ade aim. paling ramai, nak kurus lah. alhamdulillah result mengejotkan lah. 


ni upline aku. kak ika dan abang rudi. bangga kan??wahaha

meh tengok yang ni. ni yang paling aku suke..BOB~
150 kg!!!

AFTER
-
-
-
-
-

tadaaaaa!!!~

hebat!! tahniah2~

 tapi aku tanak jadi kurus. nak gemuk pun..er.tanak lah sangat. cuma mahu kembali menjadi normal. hee. nak jadi macam ni, insyaAllah~


yang ni pun upline aku gak. nak jadi macam abang ijan sebab GAIN WEIGHT!! hiihi


dan macam ni. ade agama. ada rupa. ada harta. 

Amalina Peter. 22 tahun tapi dah qualified ke Gold Cost. income tak payah cerita lah kan..fuhh~
very-the-inspiring-lah


seronok sangat bila selalu besama dengan orang berjaya dan bersemangat seperti mereka. 
tapi kalau selalu bersama, attitude sendiri tak ubah pun tak kemana. yang penting, kene ikhlas kan diri. buat kerja kite sebagai hamba. jangan buat kerja Tuhan. do your best. Let Allah do the rest :)


Ina Zarina
^_^ 














OREO COOKIE CUPCAKES



Salam. 
dalam pada kita sedang ber-research untuk mooting nie, kite ber-research untuk oreo cupcake sekali yea. sedap terasa lapar tibe2. lagi pulak hanya kami bertiga yang datang perhimpunan pada hari ini. cukup BERSIH perhimpunan di bilik mooting ni yea~


nampak yummy kan???




walaupun tak dapat nak buat cup cake ni, dapat tengok pun jadi lah. dan mana lah tahu kalau2 satu hari nanti bkelapangan dan rajin pulak nak buat cake kan, baik lah ina letak resepi oreo cup cake ni awal2.hihi


maaf yea. just copy and paste. 



Ingredients
For the cupcakes:
  • 24 Oreo halves, with cream filling attached
  • 2¼ cups all-purpose flour
  • 1 tsp. baking powder
  • ½ tsp. salt
  • 8 tbsp. unsalted butter, at room temperature
  • 1 2/3 cup sugar
  • 3 large egg whites, at room temperature
  • 2 tsp. vanilla extract
  • 1 cup milk (I used whole milk)
  • 20 Oreo cookies, coarsely chopped  or quartered
For the frosting:
  • 1 ¾ cups plus 2 tbsp. whipping cream
  • 3 tbsp. powdered sugar
  • ½ tsp. vanilla extract
  • 6 tbsp. Oreo cookie crumbs
For garnish:
  • Oreo cookie crumbs
  • 24 Oreo cookie halves
Directions
  1. Preheat the oven to 350˚ F.  Line the wells of two cupcake pans with 24 paper liners.  Place an Oreo halve in the bottom of each liner, cream side up.
  2. In a medium bowl, combine the flour, baking powder and salt; stir together with a fork to blend and set aside.
  3. In the bowl of an electric mixer, combine the butter and sugar and beat together on medium-high speed until light and fluffy, about 2 minutes.  Blend in the egg whites one at a time, beating well after each addition.  Blend in the vanilla extract.  With the mixer on low speed, beat in half of the dry ingredients just until incorporated.  Add the milk and beat just until combined, then mix in the remaining dry ingredients.
  4. Gently fold in the chopped Oreos with a rubber spatula until evenly incorporated, being careful not to over-mix.Evenly divide the batter between the prepared cupcake liners.  Bake for 18-20 minutes, rotating the pans halfway through baking, until a toothpick inserted in the center comes out clean.  Allow to cool in the pans 5-10 minutes, and then transfer to a wire rack to cool completely.
  5. To prepare the frosting, in the clean bowl of an electric mixer fitted with the whisk attachment, combine the whipping cream, powdered sugar, and vanilla extract.  Beat on medium-high speed until the whipped cream holds stiff peaks.  Gently fold in the cookie crumbs with a spatula.
  6. Scoop the mixture into a pastry bag and pipe frosting decoratively on top of the cupcakes.  Garnish with Oreo cookie halves.
Yield: 24 cupcakes (recipe can be halved to yield 12 cupcakes)

nanti jadi macam nie: 
tadaaa~
sedap giler~tak tipu!!

boleh la bagi ni untuk orang tersayang ye kawan2.hihi


p/s: suka sangat sebab kek dia bukan coklat, bukan cheese. lepas tu cream kat atas kek tu nampak macam McFlurry kan??kan33???~mmm..nyummyy..

ina zarina
^_^

Kesan entry yang lepas





Hi.
sekarang jam menunjukkan pukul 10:45 pagi
daripada bangun tidur, sampai sekarang, rasa tak sedap hati
bersalah sangat sebab marah semalam. tgk lah entry semalam macam mane kan.hihi.walaupun marah biasa2 je tu. belum maksimum lagi.hehe.huhu.


tidak mengapalah. mahu sambung research. tapi lapar pula.
marilah kite bersarapan yuk kinah yuk!!
  

Mumumumoting!!



Salam


Hari ni entry versi panas meluap2 sikit. maaf lah yea 


TERinvolve dengan mooting tibe-tibe. nasib baik jadi researcher je. ingan ka takdelah nak pressure sangat. kalau dulu jadi mooter memang berganda2lah tekanan kan.dah la kite ni sendiri tak pandai. tambah pulak kalau researcher tak reti buat keje. memang bengang lah.buat ape researcher ramai2 tak??


nasib baik lah researcher jessup aku dulu best melebihi mooter. terima kasih kak atiq n sarah.


Sekarang ni, sedang merasai episod hidup researcher yang mooter pulak tenggelam timbul. kau tak rasa ke menyusahkan hidup orang lain? dah terer sangat ye?ok lah~researcher kan tak berapa nak pandai. kene jadi kuli kau lebih2 lah kan. 


Boleh faham tak mooting ni kerja berpasukan. dah 8 julai dah. competiton pun dah dekat sangat. kau tu mooter lantak lah nak ade masalah masa presentation ke hape ke..ni subsance pun tunggang terbalik. tolong lah cik abang ooi~nak tunggu orang mengamuk jugak baru nak buat keje.tau lah hebat!!~


eh. pernah tak ade researcher yang beria2 ajak buat keje same2? ade researcher yang ajak mooter bincang2?? pengalaman aku lah, jarang ade yang rajin macam tu. tunggu lecturer tetap kan hari perjumpaan, baru lah masa tu esearcher tolong2. or else, reseacher prefer lagi duduk rumah bace buku, tunggu hari meeting baru deliver kat mooter. 


ni sampai nak tarik telinga baru datang.oh.researcher lame kau lagi hebat dan baik ke? ye lah kan.reseacher kau dulu terer2 pandai2..tak payah harap kau as mooter pun boleh survive. kitorang ni still merangkak2 lagi. tolong lah faham.


Esok mooter kesayangan aku tu balik melaka. what for???!! ok lah.kampung dia kan. tak kesah la tu. balik nak hantar barang. tak boleh sabar nak hantar barang tu?? cube kalau aku cakap, nak tanguh STS untuk pergi mane2 library nak buat reseach lawasia kejap boleh tak??boleh dia terima??mesti tak boleh pulak kan???!


aku terpikir, mane satu priority? 


dnasib baik juak lah sakinah nabilah ade tolong same2 kan.tapi tanpa komitmen mooter, macam mane nak go on? ape kelebihan mooter macam dia??okeh satu benda aku boleh puji, dia pandai argue. kami pulak research. bila ade orang argue benda yang kite research, kerja kita akan lebih mantap lah. tade lah jadi macam assignment je kalau mengharapkan kitorang. Mnggu depan dah la ene jumpe Dato' Thava.researcher pun kene present. 


Ha. kepada researcher pulak, mane2 researcher la kan, buat lah keje same2. jangan lah pentingkan diri sendiri. dah semangat2 bg nama, komitmen tanak bagi. ni memeningkan mooter pulak. *pernah rasa macam ni jugak dolu2* klau rasa down, meh la bersama2 kita "up" kan semangat kite bersama2. team takkan wujud tanpa seorang individu tau. kalau down, tanak plak same2, ni bukan DOWN to earth ni. ni hidung yang "up".faham??


So mooter ke, researcher ke, same2 lah. kite tak pandang nak menang. tapi maruah lah weh. aku pernah gagal. aku tau ape perasaan tu. tau tak perasaan gagal tu lebih teruk daripada kalah?? ni belum cuba dah nak gagal2. strong lah sikit! ce duduk same2, discuss same2. kite bukan nak tunjuk pandai. nak share ilmu je. adoi~


bikin aku marah la semua nieh!!


*pakse diri senyum*
^_^
ina zarina


p/s: kesian juga pada kak maisarah. penat dia~saye cuba akak!! =)