Tips turunkan berat badan



Assalamualaikum
alhamdulillah. Semua komitmen terhadap mooting dah berakhir. So boleh la aku fokus sikit dekat kerja2 amal menurunkan berat badan orang. Since aku agak sukar nak pergi training bila kat rumah, so aku banyak buat research sendiri je. compare and contrast dengan coach2 aku ajar kat sana. Selain tu, boleh jugak sharing dengan anak didik aku dan orang lain, tak kesah la guna produk atau tak. ilmu untuk semua.:)                                                                       
*well, aku berdebar menanti "pengurusan" mereka. tabah tau korang!! dun give up!!~hee


Oke. straight away untuk tips menurunkan berat badan anda dengan "selamat"~


Tips 1: Kurangkan kadar pengambilan kalori


Kalau orang nak kurus je, tak kira lah obese ke, overweight ke, nasihat pertama, mesti sebut pasal kalori nie. well, jahat ke ncik kalori ni??


Sebenarnya TAK! langsung TAK! Beliau sangat baik dan mulia yea. Incik kalori ni akan membantu membekalkan tenaga kepada badan kite. Kalau badan kite ni zero kalori, how on earth we'll gonna live, dude? can u ever imagine?? so, kita memang memrlukan kalori dalam badan. cuma nye, kite tak tahu berapa banyak kalori yang bdan kite perlukan. betul tak?


Incik kalori ni boleh la diibaratkan seperti gunting dalam lipatan (?) yep. if kita ambil lebih2, lebih daripada yang diperlukan, ia akan mebunuh~dushh2.. 


Fakta: in general, seorang lelaki dewasa memrlukan dalam 2500 kalori setiap hari. si gadis jelita dan rupawan i.e. wanita dewasa pula hanya memerlukan dalam 1500 sahaja. 


What would happen kalau kite ambil TERlebih kalori daripada yg diperlukan? yes. kalori yang lebih akan bertukar menjadi LEMAK!!
sebagai contoh: seorang wanita TERambil 2000 kalori sehari. maknenye, dah TERlebih 500 kalori. in theory, 500 kalori akan membentuk 1kg berat badan. itu kalu sehari. bayangkan setiap hari TERlebih kalori. berapa agak2 berat badan kite dalam semingu je.sebulan??? renung2kan~


Tips 2: Banyakkan minum air


Oke. untuk yang nie, aku rasa dah terangkan kat entry lepas. berapa air diperlukan? bace lah sindirik kat sini :)


Tapi aku takde la cerita secara direct, kenapa air dapat kurangkan berat badan? di mana logik nya? apa kaitannya? tak jadi gemok air ke? 


Oh tidak2. jangan risau oke. biar aku mula dengan satu kajian yang aku baru je baca tadi. kajian ni mereka lakukan ke atas 14 orang individu, 7 lelaki, 7 perempuan. each of them were given 0.5 l air. (dalam 500ml air putih) 


After about 10 minutes, the results started to emerge. mereka mengalami 30% peningkatan masimum kadar metabolisme selepas 30-40 minit. hebat kan? macam yang kita semua tahu, metabolisme yang tinggi dapat meningkatkan kadar pembakaran lemak. in other words, ia membantu proses penurunan kalori yang TERlebih2 tu. 


selain tu, air jugak dapat membantu melancarkan sistem kumbahan badan kita ni. atau lebih molek kita panggil penyahtoksin/ detoksifikasi. bila badan kita dah buang ape2 yang tak perlu tu, badan kita tentula lebih sihat. ringan je.. betul tak?  sembelit2 pun konfem hilang! pengaliran darah pun lebih lancar. tade sakit2 kepala lagi. :)


Tips 3: Mind setting


Mind setting sangat penting dalam semua benda kita nak buat. kalau nak berjaya, kene selalu positif. jangan stress2 pulak nak kurus. bila lambat kurus, tertekan. pastu, mula lah nak makan banyak pulak. set kan goal anda. berapa anda wish nak kurus dalam seminggu? sebulan? tapi aim tu biar lah logik. ingat tau, diet seimbang mesti lah logik. kalau tak, takut bertambah penyakit pulak. contoh, tak makan sebulan. gile!! 


so, plus2 semua nie, insyaAllah badan kita akan semakin sihat tanpa lebihan lemak. kerana, lemak kan kawan baik penyakit. musuh ketat badan yang sihat. jadi, mari lah sama2 kita cuba amalkan.  jangan lupa, serahkan semua nya pada Allah~insyaAllah dipermudahkan :)




semoga berjaya~


^_^
ina zarina










   

8 comments:

nsdahlia said...

ko jadi coach aku nak tak? hihi^^

tqaAwesome said...

aku bace blog taknakgemuk.com kot..
budak tu amalkan diet kurang karbohidrat.. huhu..
dasat woo

INA ZARINA said...

>>nsdahlia: mestilah nak.dah ni keje aku.hihi. kak atiq, jah n amie pun under aku.jom join the club. nak kumpul testimoni~hi

INA ZARINA said...

>>tqaAwesome: really?? hebat~tapi memng betul tu. kurang karbohidrat, kuranglah kalori. sebab karbohidrat yg x diguna akan jd glucose yg berlebihan dlm darah. tu yg diebetes gak tu.

tapi tak boleh la buang karbohidrat 100% lak.hehe

nsdahlia said...

nak2x. tp xnak amek herbalife :) ongkos nggak ada.

yerp, low-carb is okay, jgn smpai kurang kalori bwh 1200/1500. itu yg penting.

INA ZARINA said...

>>nsdahlia: wokeyh2.nt kite talk2 okeh.hihi.inbox aku pun oke gak.hehe

farhana said...

nak jugak join club inaaa....hehe

INA ZARINA said...

>>farhana: jom cepat farhanaaa!!..jgn ketinggalan..hehehe