How to control your eating habit during ramdhan?



Assalamualaikum. 

just a couple of days before ramadhan al-mubarak. so, as a personal wellness coach, i've to serve u guys with a suitable menu plan. here is the most suitable place, since my customers are quite bz with their own stuffs. i don't want to disturb them everyday with my calls asking  for the same thing.

ok.here is the menu plan. hope u guys can manage yourselves well. 
ingat.shake bukan tuhan. it is in fact a RESCUE 911 ^^

anda diberi 2 menu plan. *khas untuk lose weight program sahaja ^_^*


1st : ber-SHAKE TWICE A DAY (recommended)

Sahur
400ml plain water
400ml tea mix
250-400ml plain water + 2scoops of shake 

Berbuka puasa

a.(immediate after azan maghrib)
7 biji kurma
400ml plain water
400ml tea mix
250-400ml plain water + 2scps of shake

b.(after terawikh)
a normal-controlled breakfasting meal 
plain water (as required. habiskan b4 tido)

2nd: ber-SHAKE once (utk yang rasa nak jimat je)

Sahur
2 liters of plain water
a light sahur meals. 

Berbuka sahaja

a. (immediate after azan maghrib)
7 biji kurma
400ml plain water
400ml tea mix
250-400ml plain water + 2scps of shake

b. (after terawikh)
a normal-controlled breakfasting meal 
plain water. (as equired. habiskan b4 tido)

supposedly, berat kite akan berkurang mase ramadhan. jangan terbalik sudah. ^^

explanations:

1. anda perlu menghabiskan the remaining plain water as required by your body.

*20kg = 1 liter air.
kalau berat 60kg:
60/20 = 3 liter air. 

*lose weight program, perlu gadakan air yang diperlukan
so, 3liter x 2 = 6 liter air satu hari

*habiskan dalam mase 1 hari. bahagi2 kan ikut kemampuan.
eg: 2 liter sahur..2 liter after berbuka..2 liter after terawikh samai sebelum tido..
total = 6liters.

2. 400ml of tea mix tu included dalam pengiraan air yang badan perlukan. 6liter boleh la tolak 400ml tea mix tu. tapi 250-400ml plain water untuk shake is not included oke.

3. kalau tak amik tea mix,anda perlulah tambah jumlah air yang badan anda perlukan.

4. yang paling penting, ambil shake after berbuka itu wajib. 
rasional: masa puasa, perut anda akan kosong selama berbelas2 jam. jadi, perut anda akan dipenuhi asid. jika anda terus ambil makanan berat, perut anda akan mengeluarkan lebih banyak asid. so, tak elok macam ni. sebab tu anda pelu heal kan perut anda dengan air dahulu. kurma itu pasti. kemudian diikuti dengan shake, utk beri tenaga dan nutrisi2 yang diperlukan oleh badan anda yang kosong tu. faham kan? 

5. rasional ambil makanan lepas terawikh: bila korang dah minum mase berbuka, korang akan rasa kenyang skit dengan shake. so nafsu gelojoh utk makan akan berkurang. jadi, dapatlah elak drpd berat bertambah mase ramadhan.hehehe. aku dah test ni mase qada' puasa. janagan korang tak rasa macam yg aku rasa ni.haha

5. tolong elakkan makanan berminyak. kurangkan nafsu makan.i know it's hard, but it is a must.muwahaha. owh.aku dapat bayangkan mertabak, kuih muih, air manis atas meja makan. sabar oke.^^

6. kalau korang tak amik shake pun, boleh cuba jugak cara kat atas ni. one for all, all for one. :)

p/s: kalau kurang mengerti, sila tanye inazarina oke. ^^ 
p/s p/s: J-Mat turun 5kg dalam 2 minggu je oke. rasa tercabar tak? yeah! anda pun boleh!!go go go~


Best of luck
trust yourselves!
from inazarina
^_^


3 comments:

sergeant keroro said...

nice!!

p/s : laki tak payah diet sangat pon xpe :P

nsdahlia said...

huhu~ aku xde problem kalo aku dok sorg2x. lebih2 lagi bulan puasa, sbb kalo x puasa, dok dpn tv keja nak bukak peti ais je. tp aku ade problem dok ngan bapak aku. mknn utk 10 org kot! pdhl aku ngan die je dok umah ni.

Gee said...

hehe nice tips...maklumlah ramadhan kdang2 dijadikan pesta makanan..padahal bulan berpuasa..hehe..(^_^)