Jom bergembira bersama Tumblr!

hai
lately, i've been exposed with something yang sangat menarik bagi diri ini. i found a new place for me to hang up.yeah.love that place soo much!! addicted tau tak.tapi ina tak reti nak sebut the word..is it "tumbler" or or "tambel" or mungkin "tumbel".entah.haha


ehem.
seriously, TUMBLR is an awesome site for those yang betul2 nak explore dunia.haha.dunia lah sangat.boleh la di katakan macam tu..dunia untuk kita mengEXPRESSkan perasaan kita. kalau blogger lebih kepada tempat untuk luahkan pemikiran kita yang "sangat bijak" tu or sharing thoughts orang melaka panggil, TUMBLR lebih kepada share feelings. yes. itu secara general yang kita boleh describe tentang tumblr. 


bukan setakat tu je. for me, TUMBLR ni juga adalah satu tempat yang amat-amat sesuai untuk menghiburkan diri kita dengan pelbagai karya menarik, hasil kerja tangan orang lain. hasil tangan yang mana ia nya adalah luahan perasaan si A, tapi si B juga turut merasa. dan si B pun boleh express kan "rasa" tu kat site dia. bukan ciplak, tapi SHARE.use the exact word ok. SHARE~:)




macam ina cakap tadi, TUMBLR adalah tempat perkongsian yang sangat best dan mudah. di TUMBLR, kita ada satu button/ link tau. nama dia "REBLOG". contoh, si A post kan satu typography/photography dia kat tumblr dia, dan kemudian, si B nie rasa macam, eh, cantik nye/best nyetouching nye, nak share lah. so, apa yang si B bleh buat is, just click on the REBLOG link, and straight away the post will appear in B's tumblr. aah. a bit like FB jugak.click SHARE link tu kan.tapi di TUMBLRnie, lebih original, lebih kesenian, lebih ketenangan. It is not too much to say that TUMBLR is the best way to express feelings, share your feelings and pengguna2 tumblr lain akan support you. kalu FB lebih kepada bersahabat dgn those yang kita dah lama kenal, tapi TUMBLR nie menggalakkan kita bersahabat dgn orang2 baru, yang kita mungkin tak pernah kenal pun. kita kenal dia, sebab karya nya.hehe.BEST!


apa kelebihan TUMBLR ni?


contoh kebengangan yang diluah di tumblr ;p


well.mcm yang ina dah sebut tadi, macam2 kan.
tapi yang paling penting, ia lebih sesuai untuk orang yang bercelaru ke, nak dapat ketenangn dengan mesSETTINGkan minda sendiri tanpa perlu mengganggu keenteraman orang lain. sebagai contoh, abang Kay (hanya utk tujuan promosi blog :p )ni ada masalah besar, tension dengan universitinya, tak perlu lah dia menyakitkan mata FRIENDS2 dia yang lain dengan meletakkan luahan perasaan tersebut di status nya. iyalah kan, sebagai mana yang anda maklum, status di FB akan appear kat semua friends2 kita. kesian mereka. jadi, joinlah TUMBLR dan share your feelings "nicely" and "politely" over there :) menulis status yang entah apa-apa, akan membuat orang lain annoying ye rakan2.ye.itu yang ina rasa dari dulu tapi still jugak ina nak buat.ish! better si abg kay tu letak ayat2 motivasi or gambar2 yang boleh tenangkan diri dy, letak kat TUMBLR.hee


selain tu, cara berREBLOG di TUMBLR ini juga selamatnya daripada pencuri copy right orang lain. sebabnya, kalau dekat TUMBLR nie, once you click the REBLOG button tu, maka akan terappear lah ayat ni : B reblogged this from A.




yea.FB pun ada.tapi apa yang lainnya, notification tu akan appear dekat karya original tu sendiri dan jugak tempat orang yang reblog. maksudnya, dekat tempat si A, akan ada word : B reblogged this from A. kat tempat si B pun ada juga : B reblogged this from A. PLUS, kat tempat C yang pernah reblog karya yg sama pun akan appear B reblogged this from A. dan ia tidak langsung mengganggu kita.kita takkan dapat notification beribu2 macam FB.dia akan jd macam comment je.kite panggil NOTES.sooo cool!! dan secara tak langsung, kita akan sangat2 mudah dapat kawan.hehe


selain memiripi FB, (tp TUMBLR lagi best!) ia jugak agak memiliki rupa yang agak sama dengan BLOGSPOT. tetapi, perlu di ingat ia tetap mempunyai entiti yang berbeza. 


apa pula bezanya?


ok.ni nak cita. contoh kita buat account BLOGGER, and creating a blogspot. dan tak ada seorang pun yang you kenal ada blogspot ni. so how on earth you'll spread to other blogs and find new friends? nak follow jauh sekali. kalu ina lah kan, perhaps, the best solution is by googling "GENG BLOGGER M'SIA" or what not, dan carilah mana2 blog yang you suka.tapi tak best lah kan.first move kene cari kat google engine. dah keluar dari kawasan blogger.


tapi dengan TUMBLR, kita ada satu lagi link, namanya EXPLORE. okeh.kat explore nie, akan keluarlah ramai2 orang2 TUMBLR yang senior dan mempunyai barang baek punya, and kita bloeh terus enjoy bahan2 dia kat TUMBLR dia. kalu you suka, you terus LIKE. kalu you teramat-amat suka, you boleh terus FOLLOW. Unlike FB, you kene tunggu si dia approve dulu kat. Unlike BLOGGER juga, bila follow tu banyak sangat pop-up nak keluar.banyak pulak kene klik. but with TUMBLR i tell you ha, it's easier~hee.and they are not even our friends. They are from abroad dude!



selain tu kan, kenapa ina selalu ulang, ia nya sangat tenang..sebab..kat TUMBLR nie, rasa macam takde sape nak kacau. korang pernah tak rasa macam, eih, bengang pulak dengan si komentar FB nie.sebuk je! ish.bengang lah jugak dengan si budak yang wat blog walking kat tempat aku nie.dan utk those yang suka blog walking, and yang jarang2 pun kan, korang mesti pernah tengok si owner tu tulis kat profile Blogger dia, "ini blog aku.kalu nak baca, baca, tak nak bace, boleh blah".ok.ini satu version la.ada macam2 lagi version yang kita boleh jumpe di blospot nie.hik3. ada jugak yang bagi amaran privacy "no right click please". maknenya, do not copy content dlm blog dia lah tuh. 


tapi di TUMBLR, it is the place to REBLOG, to SHARE everything we have with others.tapi link kita akan directly ada dekan bahan/post kita tu. your right as the owner wont be denied. :) dan untuk orang-orang yang tak berbakat pula, boleh senag hati share post yang sanagt seronok tu dengan follower2 kita ang lain.and you'll be really appreciated for sharing. soo nice kan orang2 tumblr nie.hihi. dan jugak, kita tak p erlu rasa sakit hati dengan kawan2 tumblr yang lain.sebab apa?sebab mereka semua bercakap darpada hati yang tulus suci dan murni.ewah.you speaks from your heart and with your heart. tak perlu guna mulut atau tulisan dan menyakitkan hati orang lain seperti yang bayak belaku di FB dan BLOSPOT. 


I suggest kat isteri2 tu, galakkanlah suami anda berTUMBLR.jangan bagi ada account FB ye.nanti gatal chatting dgn perempuan lain you. jaga suami elok2 ye you.haha. i dont think in TUMBLR ada aktiviti stalk men-stalk nie, unless you post out ur photos kat situ. otherwise, you hanya boleh stalk hati si owner dan kesenian itu sahaja.dan takde shoutbox /chatting kat TUMBLR.rasanya lah.im not so sure about this. :) 


erm.tu je lah nak share so far. ini penelitian awal. im just a newbies in TUMBLR. sedang meng-adapt dan menyesuaikan diri dengan suasana. hope it wont disappoint me like others did. tinggi harapan neh! 






dan ini lah antara TUMBLR2 yang best dan tenag dan aman, sejuk mata memandang~:)


eykahamasuba : the first tumblr yang i tau. o.si eyka ni la yang wat i rasa mcm, what the fish is TUMBLR??!! sebab aritu kat blog dy, dia ada cakap, tumblr nie sesuai utk orang putus cinta.oh.what a statement? wujudkah? so, i pun conduct a research and after dah yakin, baru lah sign up for TUMBLR.dan my layout pun sama pulak dgn dia.hee.but it's just nice.


munsyi : munsyi ni pulak seorang Tumblr yang islamic la.semua tentang islam, keluarga islam, ada kat sini.best2.


my follower: poyo giler.haha.actually, tak tau nak letak nama ape.hehe.ya2.she's my follower. tapi ina yang follow da dulu. then baru dia follow i.hehe.tell you what?she's tumblr is soo sooo ssooo super duper AWESOME! sangat2 cantik dan sangat cantik.the best site la yang i dah jalan2 kat tumblr orang lain.nice sangat.hehe.


dan ramai lagi lah.banyak lagi yang ina tak tahu pasal TUMBLR nie, masih mengexplore race di sana.hehe.okeh.chow~


TUMBLR IS THE BEST WAY TO EXPRESS YOURSELF, SHARE YOU FEELINGS and GAIN MOTIVATION! 
so those yang selalu lemah semangat tu, elok lah berTUMBLR selalu. jadikan ia nya ubat.carilah semangat baru di TUMBLR. motivasikan diri dengan TUMBLR!
tiba-tiba ina jadi promoter TUMBLR~yeah!hehe.

p/s: eh.baru jumpe lah.di tumblr juga kita boleh bikin duit dgn nuffnag.wow! $__$
*edited* p/s (ii): ada orang tanya ina macam mana nak reblog.senang je.you just click on the picture/typography tu, nanti you kan ada link hearts (LIKE), REBLOG dan FOLLOW kat sebelah kanan atas sekali.comel je kat atas tu.
selamat berTUMBLR yea! ^_^
































4 comments:

NuSaNa NoSa 91 said...

ina.. org xkejar nuffnag skrg.. org cari duit guna kilang pengiklanan lain.. keen pon akan tukar pas exam nnti.. wiiiiii~ ^_^

MuNsYi SaMa said...

Salam ziarah. thanks linking my tumblr :)

INA ZARINA said...

OMG!incik munsyi di sini lah.haha.suka ur tumblr lah~best!^_^

nusana nosa: orang betul2 nak cari duit meniaga la keen.nuffnang ke, ape ke, side income je meh.kadang2 hiasan je.cm cun gak ade nuffnang.hek3.but don't rely on it in blogging ma :)

NuSaNa NoSa 91 said...

hahahaha~ xrely sgt.. tp best gak klu dpt pasif income.. ahakz~ ^_^